V.18 2024

Jag tänkte det är dags för en ny intervju och varför inte lära känna dragkampsförbundets nya ordförande Ulf Näslund.


1. Vem är du och vad är din koppling till svensk dragkamp?


Jag är en pensionerad IT-konsult från Timrå. Har alltså inte haft någon koppling till idrott genom arbetet. Är och har varit engagerad idrottsligt på flera sätt (se fråga 3 nedan).
Min koppling till dragkamp baseras på det faktum att jag genom andra idrottsliga uppdrag haft nära kontakt med tidigare ordförande Mats Hamberg. Man kan väl säga att han drog in mig i sporten samtidigt som jag träffat Anders Andersson på flera Riksidrottsmöten och Riksidrottsforum där han på ett positivt sätt marknadsfört dragkamp.


2. Vad har du för förväntningar eller förhoppningar på ditt uppdrag?


Jag har inte djupa specialistkunskapen inom dragkamp, men en ganska bred idrottslig bakgrund vilket jag tror kan vara bra för att kunna vara med och vidareutveckla sporten.

3. Här blottar jag min okunskap men har du varit aktiv dragare, i så fall var och när ? Om inte vad har om du har utövat för sporter i övrigt genom åren? 

Jag kom från början in i det idrottsliga engagemanget genom föräldrarollen, har alltså inte idrottat själv särskilt mycket. Vår son provade flera idrotter men fastnade för cykel i unga år. Jag insåg snabbt att detta var mycket positivt för honom på flera sätt så jag började engagera mig där. Då blev jag snabbt ordförande i vår lokala klubb men blev även domare (eller kommissarie som det heter i cykel). Han slutade efter några år men jag fortsatte inom distrikt, landsdel och sedan förbundsstyrelsen. Där blev mina huvudsakliga områden utbildning, kommissarie, disciplinnämnd och antidoping. Jag var också förbundsordförande en tid. De flesta uppdragen inom cykel lämnade jag då jag också gjorde dopingtester åt Internationella Cykelförbundet eftersom dessa tester började ta mycket av min tid.

Vår dotter provade också lite olika idrotter så det blev också lite olika insatser inom skidor, ridsport och fotboll.

Under många år var jag också ordförande i Västernorrlands Idrottsförbund vilket bl.a. gav en bra insyn i flera olika idrotter.

4. Vilka är de svåraste frågorna styrelsen brottas med för tillfället?

Vi behöver bli fler medlemmar och föreningar för att RF ska ta in dragkamp i begreppet stor idrott. Det skulle ge större bidrag vilket vi så väl behöver..

För att kunna ha en kontinuerlig verksamhet är det viktigt att kunna få fler ungdomar till föreningarna. Dessutom är nuvarande regler för elitidrottare så utformade att det missgynnar alla mindre idrotter.  Det är många som inte förstår att de som satsar på idrott inom små idrotter lägger ner minst lika mycket tid på t.ex. träning som inom de större idrotterna.

5. Ett förbund är dess medlemmar, vad bör vi klubbar göra för att underlätta ert arbete? 

Förutom sedvanligt föreningsarbete skull det vara bra om föreningarna kunde redovisa fler SISU-timmar för att kunna få de högre bidragen. Det behövs också några fler föreningar alternativt befintliga föreningar som tar upp dragkamp i sin verksamhet. Alla kan på olika sätt prata om dragkamp och förklara att det är en seriös idrott vilket inte alla verkar förstå. Dragkamp har tidigare också varit en olympisk gren.

Stort tack för alla bra svar och välkommen i dragkampsfamiljen.

Lämna en kommentar